Tuesday, February 21, 2023

Η Κίνα σταδιακώς εισέρχεται στον πόλεμο της Ουκρανίας

 

Για περίπου έναν χρόνο οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, κάνουν ένα σωρό προβλέψεις για νίκη της Ουκρανίας, αδιαφορώντας για το πιό σημαντικό σενάριο που είχαμε γράψει από πέρυσι:

Τί θα γίνει σε περίπτωση που αποφασίσει η Κίνα να εισέλθει στην ρωσσο-ουκρανική σύρραξη. Κάτι που ήδη διαφαίνεται. Τότε θα ανατραπούν όλοι οι δυτικοί σχεδιασμοί.

Η κινεζική ηγεσία δεν έχει καμμία διάθεση να συρθεί σε έναν πόλεμο που δεν την αφορά άμεσα. Όμως σε περίπτωση ήττας της Ρωσσίας, η Κίνα ξέρει ότι θα είναι ο επόμενος στόχος του δυτικού συνασπισμού. Γι' αυτό δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη για πολύ καιρό.

Το απίστευτο είναι ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι απειλούν(!) την Κίνα να μην τολμήσει να βοηθήσει την Ρωσσία με οπλικά συστήματα. Δηλαδή η δυτική "λογική" είναι η εξής: "μόνον εμείς θα βοηθάμε με όπλα την Ουκρανία, εσείς απαγορεύεται να πράξετε το ίδιο με την Ρωσσία". Τέτοια πολιτική ηλιθιότητα είναι πρωτοφανής.

Ένας μικρός αριθμός αναλυτών στην Δύση εδώ και πολλά χρόνια προειδοποιούσε ότι η επιθετική πολιτική της Δύσεως εις βάρος της Ρωσσίας θα οδηγούσε την Ρωσσία στην αγκαλιά της Κίνας. Δεν εισακούσθησαν. Τώρα είναι φανερό ότι ο στρατηγικός άξων Κίνας-Ρωσσίας μπορεί να αλλάξει την ροή του πολέμου στην Ουκρανία.

Τους τελευταίους 12 μήνες ένα σωρό άρθρα δυτικών αναλυτών κατέληγαν στο πόσο δυνατό είναι το ΝΑΤΟ, πόσο ισχυρή η ΕΕ, και πόσο αδύναμη η Ρωσσία, λες και δεν υπήρχε η Κίνα, ούτε η Ινδία. Αυτές οι δύο χώρες, χωρίς να το διατυμπανίζουν, βοηθούν στο παρασκήνιο την Ρωσσία να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, και τώρα η Κίνα ίσως αποφασίσει να στείλει οπλικά συστήματα στην Ρωσσία.

Αν η Δύση στείλει και άλλους "μισθοφόρους" στην Ουκρανία, τότε και η Κίνα ίσως στείλει δικούς της "μισθοφόρους".

Η δική μου θέση παραμένει ίδια: για την Ελλάδα ένας μακροχρόνιος πόλεμος φθοράς μεταξύ Δύσεως και Ευρασιατικών δυνάμεων, είναι το καλύτερο σενάριο. Δεν θέλουμε πανίσχυρα κράτη να διαφεντεύουν την ανθρωπότητα, ούτε ένα νέο διπολικό σύστημα ΗΠΑ-Κίνας.

No comments:

Post a Comment