Wednesday, December 23, 2020

Οι επιπτώσεις στην υγεία των αρνητικών προσδοκιών - nocebo effects

 

Έχει καταγραφεί ιστορικώς και επιστημονικώς ότι οι μαζικές υστερίες προξενούν συμπτώματα ασθενειών. Το άγχος από μόνο του είναι γνωστόν ότι επιδεινώνει την συνολική υγεία του ατόμου. 

Αυτό τον καιρό ένας αριθμός συνανθρώπων μας που αισθάνεται πραγματικώς ότι πάσχει από κρυολόγημα ή γρίππη, ή εμφανίζει κάποια από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό από τα υστερικά μμε, μπορεί να οφείλεται στο nocebo effect, το αντίθετο του placebo effect. 

Με τον όρο placebo effect, εννοείται η βελτίωση της υγείας ενός ατόμου λόγω των θετικών προσδοκιών του. 

Το αντίθετο φαινόμενο λέγεται nocebo effect. H επιδείνωση της υγείας ενός ατόμου λόγω των αρνητικών προσδοκιών του. 

Και τα δύο ψυχογενή φαινόμενα προξενούν μετρήσιμες αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό. Το nocebo effect μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, από ναυτία και στομαχικό πόνο μέχρι προβλήματα στην όρεξη και στον ύπνο. 

Συνεπώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που είναι καθ' όλα υγιής, νομίζει ότι πάσχει από κορωνοϊό, και εμφανίζει κάποια συμπτώματα. Στην ουσία αυθυποβάλλεται όταν ακούει καθημερινώς τις υστερικές κραυγές των γελοίων καθεστωτικών μμε. 

Σε πτήση των Εμιράτων τον Σεπτέμβριο του 2018, οι επιβάτες άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν άρρωστοι αφού παρατήρησαν ότι κάποιοι άλλοι επιβάτες εμφάνισαν συμπτώματα γρίππης. Εξ αιτίας του πανικού, όλη η πτήση ετέθη σε καραντίνα. Στο τέλος απεδείχθη ότι μόλις λίγοι επιβάτες έπασχαν από κοινό κρυολόγημα.

Coronavirus: could reading about the pandemic cause harm?

No comments:

Post a Comment