Saturday, November 18, 2017

Ανατέλλει η μετα-φιλελεύθερη εποχή (post-liberal order)



Αν γράψει κάποιος στο google τις λέξεις post-liberal order, ήτοι μετα-φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων, ή μετα-φιλελεύθερη εποχή, θα του βγάλει ένα σωρό αναρτήσεις, κυρίως από αμερικανικές κορυφαίες ιστοσελίδες. 

Οι τίτλοι των άρθρων είναι εντυπωσιακοί. Οι Αμερικανοί αναλυτές μεγάλων εφημερίδων και δεξαμενών σκέψεως διαισθάνονται και ετοιμάζονται για το τέλος της δυτικής ηγεμονίας και για μία μετα-φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. 

Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν ακόμη ένα σωρό καθυστερημένοι(laggards, late adopters), που ενώ η διεθνής φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων πνέει τα λοίσθια, μάς κάνουν μαθήματα φιλελευθερισμού, και μάς προτείνουν να γίνουμε μία "φυσιολογική" δυτική χώρα, ήτοι να υιοθετήσουμε πλήρως το όζον πτώμα του δυτικού φιλελευθερισμού.

Ας διαβάσουν τουλάχιστον μερικά άρθρα κορυφαίων αμερικανών μέσων και δεξαμενών σκέψεων, διότι μοιάζουν με τους άτυχους και αφελείς μικρομετόχους ενός χρηματιστηρίου που ενώ η γενική τάση ετοιμάζεται να γυρίσει σε καθοδική τροχιά, αυτοί συνεχίζουν να αγοράζουν ελπίζοντας ότι θα ανέβει και άλλο ο γενικός δείκτης.

Όλα δείχνουν ότι οι μετοχές του διεθνούς φιλελευθερισμού θα καταβαραθρωθούν σε μία μακρόχρονη bear market. Ελπίζουμε να μην ανανήψει ποτέ το τέρας του δυτικού φιλελευθερισμού διότι κατέστρεψε τον εθνισμό πολλών Ελλήνων και τους μετέτρεψε σε καταναλωτικά ζόμπι.

The New World Order - The Rise Of Post-Liberalism And What It Means For 2017, https://www.huffingtonpost.com/aritha-wickramasinghe/the-new-world-order-the-r_b_13956412.html,


After Liberal Hegemony: The Advent of a Multiplex World Order, https://www.ethicsandinternationalaffairs.org/2017/multiplex-world-order/,



2 comments:

  1. Το url του προτελευταίου χωρίς το κόμμα στο τέλος.

    ReplyDelete
  2. Ταυτόχρονα, μας τελειώνει και η αριστερά.

    ReplyDelete