Thursday, April 7, 2016

ΟΧΙ τέτοιες απογοητευτικές αφίσες



(ηλεκτρονική αφίσα στο facebook, για την διαδήλωση στο Σύνταγμα)

ΟΧΙ τέτοιες βλακώδεις ανακοινώσεις. ΟΧΙ τέτοιες απογοητευτικές αφίσες.

Αυτά εξηγούσα εχθές στο μάθημα προπαγάνδας. Αυτή η αφίσα υπονοεί ότι είμαστε λαός του καναπέ. Έχει κάνει ήδη ζημιά στην ψυχολογία του αναγνώστου. Αφού πρώτα τον θεωρεί αδιάφορο άτομο, ύστερα του ζητά να κατεβεί στο Σύνταγμα να διαδηλώσει. 

Εξήγησα εχθές ότι ο Κολοκοτρώνης όταν απευθυνόταν στους ξυπόλητους, αγράμματους, άπλυτους χωρικούς που είχε για στρατιώτες, οι οποίοι έφεραν τσουγκράνες και φτυάρια, φρόντιζε να τους εμψυχώνει.

Φαντάζεστε τον Κολοκοτρώνη να απευθύνεται στους ξυπόλητους χωρικούς και να τους λέει "μα τί χάλια είναι αυτά; πώς είστε έτσι; εσείς θα αντιμετωπίσετε τον Τούρκο κατακτητή;". Αν τους μιλούσε κατ' αυτόν τον τρόπο, οι χωρικοί θα είχαν αυτομολήσει.

Παρά την ρακένδυτη και απογοητευτική εμφάνισή τους, ο Κολοκοτρώνης τούς θεωρούσε κορυφαίους πολεμιστές, ικανούς να κατατροπώσουν τον οθωμανό κατακτητή. 

Το χρέος και η ικανότητα ενός προπαγανδιστού είναι να εξεγείρει τον αποκοιμισμένο Έλληνα, να εμψυχώνει τον δειλό Έλληνα, να εξαγριώνει τον μαλθακό Έλληνα, να ατσαλώνει το τρεμάμενο κορμί του.

Όσοι δεν κατανοούν από ζητήματα προπαγάνδας να ρωτούν ή να διαβάζουν σχετικό υλικό. Και ποτέ μα ποτέ να μην σπρώχνουν τον κόσμο στον βούρκο της αδράνειας.

Αυτή η αφίσα εμποδίζει τον Έλληνα να ξεσηκωθεί.

Εχθές στο μάθημα προπαγάνδας σε κάποιο σημείο είπα ότι, "Ας υποθέσουμε ότι ο Ελληνικός Λαός είναι λαός του καναπέ, και έκαστος Έλλην πίνει καθημερινώς 50 φραπέδες αραχτός στις καφετέριες. Η ικανότητα του προπαγανδιστού έγκειται στο να μεταμορφώσει αυτόν τον αδιάφορο πολίτη, σε φανατικό πολεμιστή της Ελευθερίας".

Αν δεν τα καταφέρει, σημαίνει ότι δεν είναι καλός προπαγανδιστής.

Ας σταματήσουν λοιπόν την κλάψα όσοι δεν κατανοούν από ζητήματα προπαγάνδας. Ο Λαός θα ξεσηκωθεί, αρκεί να μην τον ευνουχίζουν κάποιοι αδαείς με τέτοιες αφίσες.

Μία διεγερτική αφίσα θα έπρεπε να λέει κάτι τέτοιο: 
Έρχεται μεγάλος ξεσηκωμός...Το αίμα των Προγόνων ζητά εκδίκηση...Η Νέμεσις θα στεφανώσει τους τάφους των προδοτών, κλπ, κλπ.

Στην θεατρική πλοκή οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τρεις καταστάσεις: Όταν το έργο παρουσιάζει ανθρώπινους χαρακτήρες με καλύτερες ιδιότητες απ' ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Όταν το έργο παρουσιάζει ανθρώπινους χαρακτήρες όπως είναι στην πραγματικότητα. Και όταν το έργο παρουσιάζει ανθρώπινους χαρακτήρες με χειρότερες ιδιότητες απ' ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Στην διεγερτική προπαγάνδα πάντα μα πάντα προβάλλουμε συνθήματα και εικόνες με καλύτερες ιδιότητες απ' ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Ποτέ μα ποτέ δεν προβάλλουμε αφίσες που εξισώνουν προς τα κάτω και οριζοντίως όλους τους Έλληνες.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιούμε προπαγάνδα απαισιοδοξίας, φόβου, απογοητεύσεως, κλπ, θα το κάνουμε για να ενσταλάξουμε ηττοπάθεια στους εχθρούς.

Ενώ η άνωθι αφίσα ενσταλάζει ηττοπάθεια στους δικούς μας.

Το δε σύνθημα "Θέλετε βοήθεια να σας σηκώσουμε από τον καναπέ;" λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ψυχολογία του αναγνώστου.

Το επαναστατικό σύνθημα πρέπει να ωθεί εμπρός, να διεγείρει: πχ "Εμπρός να συντρίψουμε τους προδότες".

Όταν λές, "θες βοήθεια να σε σηκώσω από τον καναπέ;", ανακαλείς μία εικόνα και έναν συνειρμό περί καναπέ, δηλαδή ενός ατόμου που είναι αδιάφορο για την Πατρίδα.

Στην διεγερτική προπαγάνδα πρέπει να ανακαλούμε επιθετικούς συνειρμούς: πχ Είσαι έξαλλος επειδή σου έκοψαν το ρεύμα; Έχεις μίσος για την Τρόικα; Θέλεις να πάρεις εκδίκηση για τους Έλληνες που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό; Δράσε μαζί μας. Οργανώσου, κλπ, κλπ.

No comments:

Post a Comment