Monday, October 26, 2015

Κατάρ και Σαουδική Αραβία απειλούν με άμεση στρατιωτική εμπλοκή στην Συρία


Η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσσίας και του Ιράν στην Συρία προκαλεί κλιμάκωση της κρίσεως στην Μέση Ανατολή. Δεν αποκλείεται οι φλόγες της πολεμικής συρράξεως να εγκολπώσουν και άλλες χώρες.

Κατάρ και Σαουδική Αραβία απειλούν με την σειρά τους να εμπλακούν στρατιωτικώς για να υπερασπιστούν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στην Συρία. Μέχρι τώρα τα δύο σουνιτικά βασίλεια πολεμούσαν εμμέσως, δι' αντιπροσώπων. Τώρα απειλούν με άμεση στρατιωτική εμπλοκή, όπως στην Υεμένη.

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος κλιμακώθηκε διότι μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είχαν υπογραφεί πολλαπλές συνθήκες συμμαχίας, οπότε η εμπλοκή μίας χώρας σε πόλεμο επέφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε άλλες χώρες.

Σήμερα ενώ δεν έχουν υπογραφεί αντίστοιχες συνθήκες συμμαχίας, η γεωπολιτική και η θρησκεία λειτουργούν ως συγκολλητικές ουσίες που έλκουν όλο και περισσότερες χώρες στον πολεμικό τυφώνα της Συρίας.

Η περίπτωση να εμπλακεί άμεσα το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία όπως έχουν κάνει στην Υεμένη, θα προξενήσει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του Ιράν και ενδεχομένως της Κίνας.

Η ενδοθρησκευτική σύγκρουση σιιτών και σουνιτών, σε συνδυασμό με τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα των αξόνων Ρωσσίας-Ιράν-Κίνας και Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ-ΗΠΑ, αποτελεί θετική εξέλιξη για την περιοχή της Μεσογείου καθότι προμηνύεται βιαία αλλαγή συνόρων και καθεστηκυίας τάξεως.

Η επιταχυνομένη διάλυση της ΕΕ, η αναζωπύρωση των θρησκευτικών συγκρούσεων, η επάνοδος της γεωπολιτικής στην λήψη στρατηγικών αποφάσεων, και η επαναφορά των σφαιρών επιρροής όπως εγίνετο πριν το 1990, αποτελούν ένα δημιουργικό χάος το οποίο οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία.

Η Pax Americana βαίνει προς το άδοξο τέλος της και στην περιοχή μας ανταγωνίζονται η Pax Russica, η Pax Ottomana, η Pax Sinica, η Pax Judaica, και η Pax Persica.

Λείπει από το παιχνίδι η Pax Hellenica. Πρέπει να διορθώσουμε τάχιστα αυτή την ιστορική παρεκτροπή.

2 comments:

  1. εξαιρετικό μήνυμα. Ζήτω η Ελλάς

    ReplyDelete
  2. Μπράβο Ιφικράτη. Μας δίνεις αισιοδοξία.

    ReplyDelete